Toortoitmine Üheks levinuimaks tuhkrute toortoitmise viisiks on toorlihaga toitmine (Frankenprey menüü). Menüü on koostatud vastavalt tuhkrute vajadustele. Järgida tuleb kondiga liha, lihaskoe, siseelundite ja südame osakaalu ning selle alusel kokku panna oma menüü. Toorlihaga toitmist võib kombineerida ka teiste söötmisviisidega. Sealjuures on oluline hoida menüü endiselt tasakaalus. Loe, kuidas kombineeritud toitmist tasakaalustada SIIT. Tuhkur on väike loom ja päevased toidukogused on küllaltki väiksed, mistõttu on menüü lihtsam koostada üheks nädalaks. Järgnevalt on toodud näidismenüü. Arvestatud on kahe toidukorraga päevas. Toidukordade arv sõltub konkreetsest loomast (täiskasvanud looma võib sööta ka korra päevas. Kutsikad, vanad või haiged loomad võivad vajada rohkem toidukordi!). Esmaspäev (hommik): kondiga liha Esmaspäev (õhtu): kondiga liha (või lihaskude) ** Teisipäev (hommik): kondiga liha Teisipäev (õhtu): lihaskude Kolmapäev (hommik): kondiga liha Kolmapäev (õhtu): süda Neljapäev (hommik): kondiga liha Neljapäev (õhtu): kondiga liha (või lihaskude) ** Reede (hommik): kondiga liha Reede (õhtu): ½ süda + ¼ maks + ¼ muud siseelundid Laupäev (hommik): kondiga liha Laupäevas (õhtu): lihaskude Pühapäeva (hommik): kondiga liha Pühapäeval (õhtu): ½ maks + ½ muud siseelundid ** Nende kahe tärnidega märgitud toidukorra puhul tuleb endal otsustada, kas anda lihaskude või kondiga liha. Selleks jälgida tuhkru väljaheidet. Kuiva ja tahke väljaheite korral vähenda kondiga liha osakaalu (sööta lihaskude). Liiga vedela ja vormitu väljaheite suurendada kondiga liha osakaalu. Ülejäänud menüüd muuta ei tohiks, vastasel juhul ei ole menüü enam tasakaalus. Nädalapäev Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reedel Laupäev Pühapäev Hommik Kondiga liha Kondiga liha Kondiga liha Kondiga liha Kondiga liha Kondiga liha Kondiga liha Õhtu Kondiga liha või lihaskude lihaskude süda Kondiga liha või lihaskude ½ süda + ¼ maks + ¼ siseelund lihaskude ½ maks + ½ siseelund Kondiga liha (7-9 toidukorda nädalas): Kondiga liha alla on mõeldud liha, mis sisaldab SÖÖDAVAT konti. Sobilikud ei ole kondid, millelt on osa liha eemaldatud, samuti ei sobi suurte loomade/lindude kondid (liiga tiheda koostisega). Kana: kõik kana osad (tiivad, selg, koivad, kael jne. ). NB! Kaelas on palju kõhre, seega ei tasu kaelaga liialdada (kondi osakaal võib jääda väikseks) . Küülik/jänes: kõik osad Kalkun: kaelad, ribid ja tiivaotsad (muud kondid on tuhkru jaoks liiga tihked) Part: kael, ribid, selg ja tiivaotsad. Vutt: kõik osad Toortoidu valmissegu, mis sisaldab 10-15% jahvatatud konti / kondipastat. NB! Tibud, noored rotid ja hiired ei tohiks olla luu põhiallikaks (luud on pehmed ja ei ole lõpuni arenenud, mistõttu jääb luu osakaal väikseks). Lihaskude (2-4 toidukorda nädalas): Pugu, magu, kops, keel, igasugune kondistatud ehk ilma kondita liha (kana, kalkun, part, lammas, kits, veis, põder jne.). Süda (1,5 toidukorda nädalas): Süda on samuti lihaskude, kuid oma kõrge tauriini sisalduse poolest liigitatakse süda eraldi kategooriasse. Tauriin on tuhkrute menüüs ülioluline ja seetõttu ei saa südant asendada ühegi teise organiga! Tauriini vaegus võib põhjustada erinevaid neuroloogilisi haigusi, nägemis probleeme ja muid tõsiseid tervisekahjustusi. Südame allikaks sobivad pea kõikide loomade/lindude südamed (kana, kalkun, veis, siga, part, kits jne.). Lühiajaliselt võib kasutada tauriini allikaks veise keelt või vastavat toidulisandtit. See EI OLE kindlasti püsiv lahendus vaid pigem ühekordne abinõu. Siseelundid (1,5 toidukorda nädalas): Siseelundite alla kuuluvad nt. maks, neer, põrn, suguelundid, aju, kopsud, harknääre, pankreas (põhimõtteliselt mistahes osa kehast, mis sekreteerib). Märkus: vähemalt 1/2 kogu elundi sisaldusest peaks koosnema maksast. Rasv: Rasvast saab tuhkur oma energia, mistõttu on rasv menüü lahutamatu osa. Meeles tuleb pidada, et kuigi rasv on tasakaalus toitmise lahutamatu osa, siis rasvaga ei tasuks liialdada. Tuhkrule ei ole vaja rasva eraldi sisse sööta, kuid liha ostmisel tasuks eelistada mõõduka rasvasisaldusega tooteid nagu õlaosa, reied, koivad, tiivad ja võimalusel vältida madala rasvasisaldusega tooteid nagu rinna- ja sisefilee. Fileed ei ole keelatud anda, kuid filee toiteväärtus on madalam võrreldes tiibade jm. ülal nimetatuga. Mitmekesisus: Tasakaalustatud toitumise tagamiseks peab menüü olema mitmekesine ja sisaldama MINIMAALSELT (mida rohkem seda parem) 3-4 erinevat valguallikat! Piisava hulga erinevate valguallikate mittetagamisel võib tekkida vitamiinide puudus. Soovituslik on, et vähemalt üks proteiiniallikas oleks punane liha (veis, lammas, kits jne.) Loe mitmekesise söötmise kohta lähemalt SIIT Mida loetakse toidukorraks? Toidukorra all mõeldakse portsjonit (kogu toidu kogust), mille tuhkur sööb ära 12-tunnise perioodi jooksul. Hommikune söögikord = kogu päeva jooksul söödud söök ja õhtune söögikord = kogu öö jooksul söödud söök. Portsjoni suurus ühes söögikorras Portsjoni suuruse määramine söögikordades: Tuleb meeles pidada, et kogused, mida tuhkrud söövad varieeruvad vastavalt konkreetsele tuhkrule, aastaajale või päevale. Sügisel/talvel söövad tuhkrud rohkem kui kevadel/suvel. Isased söövad rohkem kui emased ning kutsikad/noored söövad rohkem kui täiskasvanud/vanad. Toortoiduga söötes ei lähe tuhkrud enamasti nii kergesti ülekaaluliseks. Kui tuhkur ei ole ülekaaluline, siis tasuks portsjon teha nii suur, kui palju tuhkur jaksab/soovib süüa. Originaaltekst Holistic Ferret foorumist. Loe täisteksti SIIT Teksti tõlkis ja täiendas/kohandas Eesti oludele: Johanna Heiste (märts 2018) Fotod: Ailen Timuska